Bezava-wet:
je bescherming door de Nederlandse wet
Op 1 januari 2014 is de wet Bezava in Nederland ingevoerd.
Deze wet stelt dat een werkgever na een 'bedrijfsverzuim' verantwoordelijk is voor de uitkeringen tot 10 jaar NADAT een werknemer het bedrijf ziek verlaat. Tenzij de werknemer herstelt.
Potentiële kosten voor de werkgever: €200K -800K per zaak!
De wetgevers hadden voor ogen dat het werkgevers zou stimuleren om een niet-burn-outomgeving te creëren en burn-out te voorkomen.
Helaas had de wet perverse effecten:
- Ontkenning door de werkgever of de bedrijfsarts van een burn-out of een andere beroepsziekte.
- Ontkenning van de indicatie/diagnose van een burn-out, ongeacht de officiële richtlijn: https://www.nvab-online.nl/richtlijnen/richtlijnen NVAB/ richtlijn-overspanning-en-burnout . Deze richtlijn vermeldt ook de diagnostische en wetenschappelijk erkende testen, die ik voor een diagnose gebruik.
- Werkgever en bedrijfsarts proberen een diagnose te krijgen voor een "depressie" of voor een "aanpassingsprobleem" (dan ben jij het probleem en niet het bedrijf). De enige reden: de behandeling van deze aandoeningen uit de DSM-V wordt betaald door de verzekering. Maar dan krijg je niet de juiste behandeling!
- Werkgever en bedrijfsarts dringen erop aan dat je het bedrijf vrijwillig verlaat. Doet je dat, dan heb je geen WW-uitkering. En het bedrijf heeft geen verplichtingen meer naar jou.
- Werkgevers proberen 'mediation' om je een vaststellingsovereenkomst te laten ondertekenen, wat bij ziekte verboden is en die al je rechten weggooit.
HOE BREEK JE DOOR DEZE MUUR VAN ONTKENNING?
Whatsapp me (0640344998) en vraag om een diagnostisch onderzoek volgens de richtlijn burn-out.
De diagnose krijgt u uiteraard in een officieel rapport
E-mail daarna de samenvatting van je diagnose naar je werkgever en zeg dat je toestemming geeft om deze te bewaren. Stuur een kopie van de diagnose naar UWV, afdeling ziektewet, Postbus 57015, 1040 CT Amsterdam en geef aan UWV door dat u denkt dat uw werkgever van plan is alles te ontkennen en te weigeren burn-out herstel door Mind@Ease te betalen.
Laat Mind@Ease een herstelplan voor je maken. Deze wordt met de kosten en gevolgen van wanbetaling naar uw werkgever gestuurd.
Wacht dan af hoe werkgever reageert…..op elke reactie geeft Mind@Ease een tegenreactie, en als je werkgever 2 maanden of langer wacht en een therapie niet goedkeurt, kunt u bij het UWV een second opinion (UWV deskundigenoordeel) aanvragen over je diagnose Je vertelt over de weigering van de werkgever om te betalen voor herstel en je vraagt het UWV om een boete aan je werkgever op te leggen.
Vlak voor de eerste ziektejaarevaluatie en 3 maanden voor 2 jaar ziekevaluatie zijn hiervoor ideale momenten.
Mogelijk hebt je in dit proces een advocaat nodig; zoek een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en re-integratie die werkt 'op toevoeging', waardoor u slechts een kleine eigen bijdrage hoeft te betalen, volgens een inkomenstabel: https://www.rechtsbijstand.nl/over -mediation-en-rechtsbijstand/hoeveel-moet-ik-zelf-betalen/inkomensnormen
ZODRA je werkgever inziet:
- je kent je rechten (ik kan je helpen met je wettelijke rechten)
- je hebt een goede schriftelijke diagnose, uitgevoerd volgens de richtlijn burn-out, inclusief diagnostisch onderzoek
- je informeert het UWV (met gevaar voor bezava voor werkgever!)
zal de werkgever gewoonlijk burn-outherstel toekennen.